vijesti www.metkovic.hr

 Aktualno

Predstavljen novi stalni postav Prirodoslovnoga muzeja Metković

Metković, 15.12.2020. - U sklopu projekta „Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve“ danas je u Prirodoslovnome muzeju Metković predstavljena „Prva prostorija“ – uređeni izložbeni prostor u kojemu je smješten novi stalni postav muzeja.

Posjetitelji jednoga od najopremljenijih i najmodernijih prirodoslovnih muzeja u ovome dijelu Europe tako će od danas moći vidjeti i prošireni dio koji se odnosi na geološku prošlost doline Neretve. Novi sadržaji, realizirani u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom su geološki stup i 3D reljefna karta Delte Neretve uz 3D blok dijagram, 3D špiljski prikaz sa podzemnim specifikumima te istraživanje vezano za pijeske Neretve.

„Ovim projektom željeli smo zaokružiti priču o prirodoslovnoj baštini Neretve, o tome koliko je Delta Neretve posebna te predstaviti obilježja nežive prirode, odnosno geološke baštine. Naši posjetitelji, a posebno mladi, moći će vidjeti kako geološke sile, vrijeme, voda i čovjek djeluju na teksturu stijena i kamenja. Također, moći će vidjeti posljedice djelovanja unutarnjih i vanjskih sila na objekte poput jama i špilja, a u sklopu geološkog stupa geološke profile i fosile. Za posjetitelje je izrađena i interaktivna mapa delte sa prostornim rasporedom speleoloških objekata koja predstavlja njihovu rasprostranjenost i bogatstvo u Delti. Poznati podaci o endemskoj podzemnoj fauni, špiljskom nakitu (stalagmiti, stalaktiti, strujnice, zavjese i kaskade ,kamenice…) te arheološki nalazi iz različitih speleoloških objekata predstavljeni su u „diorami špilje„ koja nudi cjelovit prikaz podzemnih krških fenomena. Želja nam je da novi sadržaj u Prirodoslovnome muzeju produbi znanje, ali i izazove interes kod mladih posjetitelja za geologiju –vrlo zanimljivu granu znanosti“, istaknula je ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće.

Nositelj projekta „Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve“ je Dubrovačko-neretvanska županija, a jedan od partnera je Grad Metković. Osim zahvata u Prirodoslovnom muzeju, u sklopu projekta su uređene staze i šetnice namijenjene pješacima na području značajnoga krajobraza Predolac-Šibenica.

„Za svoje aktivnosti Grad Metković dobio je nešto više od 2 milijuna kn. Već su uređene staze na Šibanici i Predolcu, što je aktivnost ukupne vrijednosti 600 tisuća kn, dok je vrijednost ovoga hvalevrijednoga projekta u muzeju milijun i 400 tisuća kn. Mislim da se radi o zaista vrijednom projektu, prvenstveno kada je u pitanju turizam. Nova ponuda u muzeju zasigurno će povećati i broj posjetitelja u ovome muzeju koji je jedan od najljepših u RH. Podsjetio bih kako na području grada Metkovića imamo i Arheološki muzej Narona u Vidu, a nedavno su započeli i radovi na izgradnji Lapidarija – nove zgrade muzeja, ukupne vrijednosti od 47 milijuna kn. Mislim da grad Metković zaista postaje grad muzeja“, istaknuo je Milan.

Osim aktivnosti na području grada Metkovića projekt „Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve' uključio je zanimljive infrastrukturne zahvate i u ostalim dijelovima doline Neretve. Zamjenica župana Žana Marević navela je najvažnije od njih te istaknula kako im je svima zajednički cilj - kreiranje jedinstvene ekoturističke destinacije te pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju ovoga područja.

„Ovim projektom željeli smo zaštititi prirodnu baštinu naše doline Neretve i u sklopu aktivnosti realizirano je devet infrastrukturnih zahvata, a spomenut ću one najvažnije: uređenje Posjetiteljskog centra 'Vrata Neretve' i Planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje edu-eko kompleksa i izgradnja vjetroorgulja na brdu Trovro u Rogotinu koje su prve takve u svijetu, uređenje promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem na Baćinskim jezerima, uređenje poučno-tematskih staza na Baćinskim jezerima namijenjenih pješacima, uređenje edu-eko vrta u sklopu osnovne škole fra. Ante Gnječa u Staševici, uređenje eko dječjeg igrališta edukativnoga sadržaja na temu zaštićenih dijelova prirode u Otrić Seocima te nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila. Sve to će pomoći turističkoj prepoznatljivosti doline Neretve, a uz dolazak turista i veći broj noćenja poboljšat će se gospodarski razvoj doline Neretve“, naglasila je Marević.

Ukupna vrijednost projekta „Promicanje održivoga razvoja prirodne baštine doline Neretve je 14 milijuna i 300 tisuća kn, a financiran je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Ostali partneri na projektu su županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, Grad Ploče te Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA koja je bila zadužena za koordinaciju i prijavu. Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.