-913

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

KONTAKT

Vijesti

arhiv vijesti

 Kultura

Promocija pjesme 'Metkoviću moj lipi'

Metković, 30.12.2004. - Večeras je u GKS-u održana promocija pjesme "Metkoviću moj lipi" koju je na glazbu i tekst Denisa Batinovića Pekme otpjevao Tomislav Zubčić. O pjesmi smo više pisali prije nekoliko dana, a za ovu prigodu je sprženo tristotinjak CD-ova koji su se su prodavali prije i poslije promocije. Sav prihod namijenjen je Centru "Nada" u Metkoviću. Pokrovitelj ove akcije, g. Marko Marušić rekao nam je da će se CD-ovi moći nabaviti u prodavaonici "Unelpo", te zahvalio fotografu Ivi Veraji koji je posao izrade CD-ova i omotnica odradio besplatno. Svi oni koji nisu u mogučnosti nabaviti CD, pjesmu mogu skinuti u mp3 formatu sa našega weba.

 

 Akcija

Pomoć stradalnicima u južnoj Aziji

Metković, 29.12.2004. - Caritas župe sv. Ilije, koji djeluje u sklopu Hrvatskog Caritasa, pridružio se akciji Hrvatskog crvenog križa kojom građani pozivom na telefonski broj pomažu žrtvama katastrofe koja je pogodila Indiju, Šri Lanku, Indoneziju i Tajland. Pozivom na broj 060 888 920 čut ćete poruku predsjednika Hrvatskog Caritasa biskupa Josipa Mrzljaka i stradalnicima donirati 3.66 kuna.

 

 Fotografija

Metkovski blagdanski motivi

Metković, 29.12.2004. - Svima onima koji su daleko od Metkovića i sa sjetom se sjećaju vremena kada su za Božić bili sa svojim najbližima priredili smo nekoliko gradskih prizora snimljenih između Božića i Nove godine. Kliknite na sličicu lijevo.

 

 Narona

Emilio Marin u Vatikanu

Metković, 29.12.2004. - Prosinac je uvijek mjesec pojačanih aktivnosti u gradu pa je nemoguće popratiti sve. Tako nam je promakla vijest da je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici prof. dr. Emilio Marin 11. prosinca u Vatikanu predao vjerodajnice Papi Ivanu Pavlu II. čime je i službeno postao šef hrvatske diplomatske misije pri Svetoj Stolici. Veleposlanik prof. dr. Marin je u govoru Svetom Ocu istaknuo: "Uvjereni smo i očekujemo da će se i u budućnosti suradnja Svete Stolice i Republike Hrvatske razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit međunarodne zajednice. Predsjednik Republike Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske na čelu s dr. Ivom Sanaderom, držeći do svojih obveza prema Crkvi, potvrđenima u četiri bilateralna sporazuma, želi pospješiti realizaciju ugovora, što će, među ostalim, obilježiti i moju veleposlaničku službu pri Svetoj Stolici."
Kako je proteklih desetak godina prof. Marin zbog istraživanja u Vidu bio čest gost Metkovića, tako smo ga mi Metkovci pomalo počeli smatrati svojim, a sigurni smo da se i on bar dijelom počeo osjećati Metkovcem. Stoga mu od srca čestitamo sa željom da na novom poslu bude uspješan kao što je bio uspješan ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu i istraživač Narone.

 

 Gradske vijesti

Stipendije studentima

Metković, 29.12.2004. - I ove je godine Poglavarstvo grada Metkovića dodijelilo stipendije studentima iz Metkovića. Tako se osamnaestorici studenata, koji su ispunivši uvjete iz ugovora zadržali stipendije, pridružilo i četrnaest brucoša, za što je u proračunu predviđeno 298.000 kn. Novost je odluka Poglavarstva o dodjeli jednokratne pomoći studentima koji nisu dobili stipendije, pa je u proračunu u tu svrhu izdvojeno 125.500 kn. Zahtjeve za dodjelu pomoći podnijelo je oko trideset studenata, a o njima će se raspravljati na sljedećoj sjednici Poglavarstva. Kako se većina studenata ovih dana nalazi u Metkoviću, danas je u Županijskoj dvorani za sastanke upriličeno potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija. U ime Grada studente je pozdravio gradonačelnik Stipo Gabrić rekavši i im da će se završavanjem studija odužiti svojim roditeljima koji ulažu u njih, ali i gradu koji će njihovim povratkom dobiti mlade stručne ljude.

 

 Politika

Rojs u Metković

Metković, 28.12.2004. - Nizu predsjedničkih kandidata koji su ovih dana posjetili Metković pridružio se i bivši saborsku zastupnik, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs. Rojs na izbore izlazi kao nezavisan kandidat i za sebe tvrdi da je jedini kandidat koji slijedi politiku pok. predsjednika Tuđmana. Uvjeren je u pobjedu jer će, kako kaže, za njega glasovati svi oni koji se ne slažu s tezom da je Hrvatska rođena u zločinu, a takva je većina Hrvata. Geslom "S predsjednikom na posao" najavljuje rješavanje gospodarske situacije u kojoj se našla Hrvatska, obećava čistku među korumpiranim političarima, vraćanje dostojanstva hrvatskim braniteljima i umirovljenicima te plaće svima onima koji rade, a ne primaju plaću. Na skupu pred Hotelom Narona g. Ćesić rukovao se sa svih nekoliko stotina okupljenih građana, te im podijelio CD sa pjesmama u kojima su opjevani on i njegovi kolege generali Norac i Gotovina te pok. predsjednik Tuđman.

 

 Akcija

Klima uređaj za Marijanu

Metković, 28.12.2004. - U prostorijama Udruge tjelesnih invalida Metković na Badnjak je Marijani Gabrić, djevojčici sa stopostotnim invaliditetom, predan klima uređaj kojega je donirala obitelj Jasne i Mate Linčir iz Velike Gorice. U akciji je sudjelovao i Centar za socijalni rad iz Metkovića, gđa Dobranović iz udruge HUSTI i g. Goran Maligec, i sam invalid, koji je darovao DVD uređaj te ostvario kontakt sa obitelji Linčir. Udruga tjelesnih invalida u Metkoviću je u posljednje vrijeme provodila akcije prodaje suvenira i rukotvorina, pa je zarađenim novcem sa tri jednokratne pomoći pomogla najugroženije članove, dok je u suradnji sa Centrom za socijalni rad jednoj šesteročlanoj obitelji poklonjen je televizor.

 

 Gradske vijesti

Jugo i vandali poharali stabla po Metkoviću

Metković, 27.12.2004. - Orkansko jugo, koje je danas puhalo u Metkoviću natjeralo je metkovske vatrogasce na čak pet intervencija. Najkritičnije je bilo na Trgu kralja Tomislava, ispred hotela Narona. Tamo se opasno nagnuo stari bor prijeteći rušenjem na zgradu hotela. Vatrogasac Željko Martinac Moskito hrabro se košarom na dizalici podigao uvis i prepilio bor na kritičnu mjestu tako da mu se krošnja srušila na Trg bez ikakve štete.

 Akcija

Besplatna riba na Badnjak

Metković, 24.12.2004. - Gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić i članovi Nezavisne gradske liste, koja je pobijedila na proteklim lokalnim izborima, nastavili su tradiciju besplatnog dijeljenja ribe. Jutros su od 6:30 po vrlo hladnu vremenu dva sata na gradskoj tržnici građanima dijelili ribu. Akciji se pridružio i proslavljeni olimpijac Nikša Kaleb koji je došao proslaviti Božić sa svojom obitelji u Metkoviću. Kako smo saznali podijeljeno je oko 100 kašeta razne vrste ribe.

 

 Kultura

Koncert Gradske glazbe

Metković, 24.12.2004. - Gradska glazba "Klement Visković" još jednom je domaćoj publici priredila ugodnu večer. U ispunjenoj dvorani GKS-a naši glazbari odsvirali su niz popularnih melodija između kojih se prolamao pljesak. Izbor repertoara i moderan zvuk, za koji je zaslužan voditelj prof. Zvonko Knežević, garancija su da će i budući koncerti biti dobro posjećeni. Na kraju je sve skupa pozdravio predsjednik Glazbe Mario Talajić ponosno istaknuvši kako je na tom koncertu prvi put javno nastupilo čak desetoro mladih glazbara. To su: Mira Raič, Petra Talajić, Nikola Krstičević, Hrvoje Ereš, Jeronim Romić, Josip Marević, Marija Cindrić, Zlatko Nikoletić, Danijel Galov i Karlo Šetka. Talajić je još izjavio da se na sinoćnjem koncertu u postavu prvi put našao i timpan te najavio skoru nabavu još jednoga instrumenta koji će, kako je rekao, biti iznenađenje.

 

 Kultura

Božićni koncert Glazbene škole

Metković, 24.12.2004. - I ove su godine učenici Glazbene škole u Metkoviću priredili svečani koncert na kojem se predstavilo 25 solista od drugog do šestog razreda niže glazbene škole. Pojedinačno najzastupljeniji instrument bio je klavir, dok je puhačka sekcija muzicirala na saksofonu, klarinetu i trubi. Poslije solističkih nastupa školski zbor je otpjevao nekoliko pjesama božićna ugođaja, a program je završio mali školski "big bend koji već drugu godinu ovoj priredbi daje naročito veseo "štimung". Učenike su za nastup pripremali njihovi profesori Zvonko Knežević, Andrijana Kiridžija, Slađana Knežević, Javorko Popović te voditelj zbora prof. Dragan Gutić.

 Obrazovanje

Božićne priredbe u osnovnim školama

Metković, 24.12.2004. - U metkovskim osnovnim školama u srijedu i četvrtak održane su prigodne božićne priredbe. Učenici OŠ Stjepana Radića su u obnovljenoj školskoj dvorani svojom kolegama, nastavnicima i roditeljima priredili raznolik program kojega su započeli "dance breakeri" iz plesne škole Calypso oduševljavajući nazočne svojim vratolomijama. Slijedili su igrokaz "Na Božić nitko nije sam" i mjuzikl "Badnjak", a na kraju su plesačko umijeće pokazali polaznici plesne škole Calypso. Program je koordinirala Ivana Čarapina, a voditelji su bili Mirjana Dodig, Dragan Sršen, Aleksandra Lukić-Skelić, Dragan Gutić te Dado Dominiković. Učenici "Posebne skupine" koje je vodila Žana Marević na priredbi su sudjelovali svojim crtežima.

 Gradske vijesti

Vatrogascima vrijedna donacija

Metković, 22.12.2004. - Javna vatrogasna postrojba Metković dobila je najsuvremeniji hidraulični alat za vađenje i spašavanje unesrećenih u prometnim nesrećama. Radi se o alatu marke «Holmato», vrijednosti oko 150 tisuća kuna, a donacija je Ministarstva unutrašnjih poslova. Zapovjednik JVP Jure Pilj posebno se zahvalio glavnom vatrogasnom zapovjedniku Mladenu Jurinu i gradonačelniku Stipi Gabriću koji su svojim utjecajem uspjeli priskrbiti ovaj vrijedni alat. Alat se sastoji se od motorne pumpe, hidrauličkog razupora i škara, a prednost mu je u brzini i kvaliteti spašavanja unesrećenih. Demonstraciju su u dvorištu JVP napravili zaposlenici tvrtke Vatropromet, koja je i zastupnik spomenute marke. Metkovska postrojba, koja djeluje na području većeg dijela doline Neretve, godišnje u prosjeku ima 10 – 12 intervencija u saobraćajnim nesrećama, pa se mogućnost zamjene starog mehaničkog uređaja čijom se upotrebom u rezanju metala stvaraju dodatne opasnosti za unesrećene, pokazala opravdanom.
Ivana Ilić

 

 Obrazovanje

Osobno računalo Frani Perleti

Zagreb, 22.12.2004. - Prigodom predstojećih blagdana ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac upriličio je prijam za učenike i njihove mentore, studente, ravnatelje odgojno-obrazovnih ustanova, sveučilišne profesore, dekane i djelatnike ministarstva. Na prijmu u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci nagrađeni su najbolji učenici u ovoj godini, a među njima je bio i Frane Perleta, učenik VIII. e razreda OŠ Stjepana Radića koji je u Zagreb doputovao sa ravnateljicom Škole prof. Boženom Nikoletić. Frane je odličan učenik, aktivan izvan nastavnog programa na području kemije, fizike i engleskog jezika i redovito postiže izvrsne rezultate na natjecanjima, pa će mu osobno računalo, koje je dobio na dar sigurno biti dodatna motivacija za daljnji rad. Čestitamo!

 

 Kultura

Arja i Pločanke u GKS-u

Metković, 22.12.2004. - Ženska klapa "Arja" iz Metkovića u utorak je održala koncert u metkovskom kazalištu. Kroz program su se članice "Arje" izmjenjivale sa gošćama iz Ploča, Ženskom dalmatinskom klapom "Pločanke". Obje klape su uglavnom izvodile pjesme poznate iz njihovih repertoara, ali ovaj put bilo je tu i prigodnih božićnih pjesma, pa su jednom od njih i završile koncert zajednički nastupajući. Šteta je što koncert nije bio bolje oglašen, no relativno malobrojnoj publici sigurno je bilo ugodno provesti sat vremena slušajući ove dvije naše neretvanske klape.

 

 Upozorenje

Ne nasjedajte telefonskim porukama
Metković, 21.12.2004. - Ovih dana ponovno je aktualna priča o prijevarama putem telefona. Ako Vas nazove izvjesna Lidija Matić iz Telekoma i kaže kako ste upravo izvučeni kao dobitnik nagrade od 3000 kuna, te da morate nazvati broj 0088xxx… ne nasjedajte. Riječ je o prijevari jer će telefonski poziv u neku od prekomorskih zemalja značajno povećati Vaš račun.

 

 Gradske vijesti

Podijeljene Nagrade grada Metkovića

Metković, 21.12.2004. - Na sinoćnjoj Svečanosti u GKS-u podijeljene su Nagrade grada Metkovića za 2004. koje su se trebale podijeliti na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća uoči Sv. Ilije, ali zbog raspuštanja Gradskog vijeća to se nije dogodilo. Ovogodišnji laureati su:
EDITA MARKOTIĆ (posthumno) – Nagrada grada Metkovića "Narona" za velik i nezaobilazan pridonos svekolikoj kulturnoj djelatnosti, osobito kazališnome amaterizmu i promicanju ugleda grada u zemlji i svijetu,
ŽIVKA FRANKOVIĆ - Nagrada grada Metkovića "Narona" za iznimne uspjehe u obrazovanju i promicanju ugleda Metkovića u zemlji i svijetu,
RATKO KRSTIČEVIĆ - Nagrada grada Metkovića "Narona" za značajne dugogodišnje uspjehe u području kulture i promicanju ugleda Metkovića u zemlji i svijetu,
NIKŠA KALEB - Nagrada grada Metkovića "Ždral" za velike uspjehe u rukometu i promicanju ugleda Metkovića u zemlji i svijetu,
IVANO BALIĆ - Nagrada grada Metkovića "Ždral" za velike uspjehe u rukometu i promicanju ugleda Metkovića u zemlji i svijetu,
GP "OBŠIVAČ" - Nagrada grada Metkovića "Lancarice" za značajne uspjehe u području graditeljstva.

 Politika

Đ. Adlešić i J. Kosor u Metkoviću

Metković, 21.12.2004. - Jučer su Metković posjetile obje kandidatkinje za predsjednicu RH. Na skupu u Restoranu "Domagoj" građanima se predstavila Đurđa Adlešić i rekla da Hrvatskoj treba kompletan predsjednik s jasnom vizijom zemlje zdrava gospodarstva, pravedne i efikasne socijalne politike, ravnomjernoga razvoja regije, očuvanih prirodnih resursa i usmjerenosti na znanje i mlade. Također je naglasila da nije problem u tome ima li predsjednik dovoljno ovlasti, nego da li on te ovlasti koristi.
Gotovo u isto vrijeme u Metković je došla i Jadranka Kosor koja je, nakon emisije na Radio Metkoviću, održala kraći skup u Hotelu "Narona". Pred nekoliko stotina okupljenih gđa Kosor je potvrdila svoju uvjerenost u pobjedu i obećala je da će odlučno štititi i promicati hrvatske nacionalne interese, te da će uvijek znati tko je bio agresor na Republiku Hrvatsku. Kao prvi potez svoga predsjedničkog mandata najavila je zahtjev Vladi RH za istupanje iz štetnog sporazuma Družba Adria.

 

 Akcija

Dobrim djelom do raja

Metković, 20.12.2004. - Unatoč subotnjoj kiši i hladnu vremenu članovi metkovske Frame strpljivo su čekali da prodaju oko 120 paketića s domaćim kolačima. Ta tradicionalna akcija djevojaka i mladića iz Frame ove se godine odvijala pod geslom "Dobrom djelom do raja", a prihod je namijenjen Caritasu Župe sv. Ilije koji je nedavno proveo akciju skupljanja pomoći za naše sugrađane kojima je ona potrebna. Aktivisti Caritasa svakoga ponedjeljka od 15 do 17 sati dežuraju u "Mijića kući" u Ulici Oca Ante Gabrića 27 u Metkoviću. Vaša pomoć može biti u novcu, hrani, raznim kućnim i higijenskim potrepštinama, pomoć u obliku razgovora sa starijima, čišćenje stana nemoćnima, kupovina teško pokretnima…

 

 Gradske vijesti

Metkoviću moj lipi

Metković, 19.12.2004. - Nakon legendarnog "Tanga s s Neretve" metkovskoga dvojca Bušić-Gluščević i pjesme "Tebi rodni grade" koju su sedamdesetih godina prošlog stoljeća potpisali Frano Prskalo i Salko Tikveša, Metković je dobio još jednu pjesmu. Ovaj put u projekt je bila uključena cijela Dolina. Pločanski skladatelj i tekstopisac Denis Batinović Pekma svome opusu opjevanih neretvanskih mjesta dodao je i Metković. Skladbu "Metkoviću moj lipi" u aranžmanu Jašara Murtezanija izvodi Tomislav Zubčić Zupa, metkovski rukometaš, planinar, nagrađivani glumac amater, kipar, knez Domagoj na Neretvanskom maratonu lađa  i profesor u Srednjoj školi. Pratećim vokalima pomogli su mu dva Opuzenca – Renato Ereš i Joško Jurković Joca te Kominjanin Bariša Oršulić. Cijeli projekt realiziran je sponzorstvom tvrtke "Marelo" čiji vlasnik je g. Marko Marušić. Sigurni smo da će u ove predbožićne dane ta pjesma obradovati sve Metkovce, a naročito one koji žive u tuđini. Možete je poslušati u mono izvedbi 32 Kbps (961 KB) ili stereo izvedbi 128 Kbps (3,74 MB). U oba slučaja desnim klikom na link i  naredbom "Save Target As…" ili sličnom pjesmu može spremiti na disk svoga računala.

 Tradicija

Tradicionalni koncert KUD-a Metković

Metković, 19.12.2004. - Svake godine pred Božić metkovski folkloraši priređuju prigodan koncert koji dupkom napuni kazališnu dvoranu. I ovaj put je preko petsto posjetitelja uživalo u pjesmi, svirci i plesovima metkovaca i njihovih gostiju - Zbora nastavnika OŠ Don M. Pavlinovića i KUD-a "Ante Zaninović" iz Kaštel Kambelovca koji su više puta nagrađivani pljeskom. Program je otvorila skupina od osamdesetak najmlađih koji su svojim izvedbama pokazali da metkovski folkolor ima čvrste temelje i sigurnu budućnost. Zanimljivo je da je tijekom koncerta na pozornici nastupilo preko 230 izvođača od kojih kojih je stotinjak na kraju zajednički otpjevalo božićnu pjesmu "Radujte se narodi".

 Obljetnice

Pedeset godina metkovske Gimnazije

Metković, 19.12.2004. - U četvrtak i petak svečano je obilježena pedeseta obljetnica osnutka Gimnazije Metković. Proslava je započela u četvrtak Svečanom sjednicom na kojoj su se okupili naraštaji gimnazijalaca, od prvog koji se upisao 1954., do najmlađih koji su to učinili ove godine. Među njima su bili i njihovi profesori, neki već u mirovini. Okupljene je pozdravio Ravnatelj prof. Jozo Jurković koji je predstavio rad i značenje Gimnazije u novije vrijeme. O borbi za osnutak Gimnazije prije pedeset godina govorio je njezin dugogodišnji ravnatelj prof. Ivan Gabrić. Skup je pozdravio i župan Ivan Šprlje koji je Gimnaziju posjetio ponovno istoga dana u pratnji predsjednika Mesića. Bivši profesor zemljopisa dr. Martin Glamuzna, sada profesor na Sveučilištu u Zadru, nije moga skriti jake emocije govoreći o svome radu u toj školi. U ime Učeničkog vijeća nazočne je pozdravio maturant Marin Raič. Na kraju sjednice djelatnicima sa preko dvadeset pet godina staža uručeni su prigodni darovi.

 Politika

Predsjednik Mesić u Metkoviću

Metković, 18.12.2004. - U sklopu predizborne kampanje, koja je u četvrtak započela u Kokorićima kraj Vrgorca, predsjednik RH Stjepan Mesić posjetio je Metković. Posjet je započeo na arheološkom lokalitetu antičke Narone, gradilištu budućega muzeja, gdje je Predsjednik upoznat sa najnovijim arheološkim otkrićima i zaštitnim radovima koji prethode izgradnji muzeja.

 Šport

Turnir Ante Rebac Mostarcima

Metković, 13.12.2004. - U subotu i nedjelju u Metkoviću je održan tradicionalni nogometni turnir "Ante Rebac" za mlađe kadete (naraštaj '90. i '91.). Utakmice su igrane na igralištima ONK Metković i NK Neretva, a nastupilo je šest momčadi. U subotu su postignuti sljedeći rezultati: NK Neretva (Metković) – NK Neretvanac (Opuzen) 2:2, NK Neretvanac – NK Jadran (Ploče) 1:1, NK Neretva – NK Jadran 5:0, ONK Metković – HNK Čapljina 2:0, HNK Čapljina – HŠK Zrinjski (Mostar) 0:3, ONK Metković – HŠK Zrinjski 1:4. U nedjelju su na igralištu NK Neretve održana završna natjecanja.

 Šport

Otac i sin podijelili zlato i srebro

Metković, 5.12.2004. - Jučer i danas u Boćarskom domu održano je Prvenstvo Hrvatske u boćanju za seniore. U disciplini brzinsko izbijanje zlato je odnio Ante Papak iz BK Zrinjevac, srebro Mario Bajo iz BK Hidroelektrana, dok je domaći boćar Vedran Crnčević osvojio broncu. Naročito zanimljivo bilo je nedjeljno nadmetanje u tehničkom izbijanju jer je među 14 natjecatelja nastupio i Dinko Beaković iz BK Trio Grading-Kuk, dvostruki svjetski prvak iz 1993. i 1997.

 Zdravstvo

Zašto sati kada mogu minute
Metković, 4.12.2004. - Udruga građana i roditelja kronično bolesne djece «Za sretan osmijeh» iz Metkovića, pokrenula je akciju prikupljanja novčanih sredstava za nabavku uređaja kojim se provodi pretraga – biopsija tankog crijeva. Akcija je pokrenuta u suradnji sa Društvom za celijakliju splitsko-dalmatinske županije, a odvija se pod nazivom «Zašto sati kada mogu minute».

 Zdravstvo

Cjepivom protiv gripe
Metković, 3.12.2004. - Zbog dobrog odaziva ljudi, kako doznajemo od županijskog epidemiologa Miljenka Ljubića, u metkovskom Domu zdravlja pri kraju je cijepljenje protiv gripe. HZZO je Dubrovačko-neretvanskoj županiji distribuirao 14.400 doza, a Metković je dobio 3300 doza cjepiva koje je proslijeđeno liječnicima opće medicine kod kojih se pacijenti mogu cijepiti. Ovogodišnje cjepivo je talijanske proizvodnje i koktel je koji se sastoji od dva virusa tipa A pod nazivom Nova Kaledonija i Fujian i tipa B pod nazivom Shanghai. Cjepivo je u prvom redu namijenjeno (i stoga je besplatno) za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene radnike, a svi ostali plaćaju 30 kuna. Kako doznajemo, praćenjem situacije na terenu, trenutno nema naznaka grupiranja virusa i nagovještaja moguće epidemije gripe. Ipak, treba napomenuti kako su svi cijepljeni pacijenti zaštićeni od tri navedena virusa, a u slučaju da se pojavi gripa drugačijeg tipa moguće je obolijevanje, ali od blažeg oblika.
(Ivana Ilić )

 

 Obrazovanje

Nova autobusna linija za srednjoškolce
Metković, 3.12.2004. - Čazmatrans, koji obavlja prijevoz putnika na lokalnim linijama iz grada Metkovića, nakon pet godina stanke uveo je liniju za prigradska naselja Vid i Prud. Linija koja je nekada imala osam pari polazaka, ukinuta je zbog malog interesa putnika. Razlog za ponovnu uspostavljanje linije je veliki interes učenika srednjih škola iz tih naselja koji pohađaju dvije srednje škole u Metkoviću.

 Povijest

Postavljen još jedan broj Iskre

Metković, 3.12.2004. - Iskra je nekada bila jedino glasilo koje je sustavno pratilo događanja u Metkoviću u dolini Neretve. "Najnoviji" broj iz kolovoza 1973. na osamdeset stranica donosi mnoštvo informacija iz vjerskog, ali i iz svjetovnog života našega grada. Bila je to godina kada je u Metkoviću zgotovljen novi most na Neretvi, održan prvi Glas Neretve, na maloj rivi održano, nekad popularno natjecanje, Jadranski susreti…Pogledajte

 

 

Vijesti iz 12. 2004.
ukupno 29

Tražite u vijestima

 

Kalendar

2020

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2019

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2018

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2017

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2016

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2015

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2014

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2013

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2012

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2011

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2010

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2009

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2008

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2007

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2006

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2005

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2004

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2003

 12   11   10   09   08   07   05   04   03   02   01