-913

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

KONTAKT

Vijesti

arhiv vijesti

 Priroda

Stigle žličarke na ušće Neretve

Metković, 28.2.2005. - Prvo je jato žličarki stiglo je 23. veljače, a poslije njega slijedili su još dva jata. Žličarke (Platalea leucorodia) se zadržavaju u delti Neretve jedan do dva dana. Jata su veličine između 10 i 50 jedinki. Ptice stižu na ušće  noću ili u ranijim jutarnjim satima i obično spavaju do podne. Tek tada počinju uzimati hranu.

 Socijalna skrb

Potvrdnice udomiteljima
Metković, 28.2.2005. - U Centru za socijalnu skrb u Metkoviću u petak su na prigodnom domjenku uručene potvrdnice metkovkim i pločanskim udomiteljima koji su prošli edukaciju za udomljavanje bolesnih, starih i nemoćnih osoba kao i djece bez roditelja ili s poremećajima u ponašanju. Potvrdnice su im uručili Ivanka Drašković, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Pločama i Vatroslav Vugdelija, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Metkoviću.

 Filatelija

Izdana poštanska marka 'Narona'

Metković, 24.2.2005. - Danas je Hrvatska pošta izdala poštansku marku "Narona" nominalne vrijednosti 10 kn. Marka je izdana na prijedlog Gradskog poglavarstva grada Metkovića preko kojega je inicijativu, nekoliko godina prije, pokrenuo poznati metkovski filatelist Nikola Anđelopolj. Na marki je glava carice Livije, dok se u bloku nalazi nekoliko prikaza cijeloga kipa na kojem su spojene glava iz Oxforda i tijelo iz Opuzena. Autorica marke je akademska slikarica Maja Danica Pečanić.

 Kultura

Narona u Vatikanu

Metković, 24.2.2005. - U utorak, 22. veljače, u Vatikanskim muzejima otvorena je izložba "Augusteum u Naroni - Rim s druge strane Jadrana". Otvarajući izložbu državni tajnik Njegove Svetosti Ivana Pavla II. kardinal Angelo Sodano izjavio je "Hrvatska je već u srcu Vatikana". Ceremonija otvaranja protekla je u nazočnosti izaslanstva hrvatske Vlade, predstavnika Crkve i veleposlanika pri Svetoj Stolici g. Emilija Marina, kao i izaslanstva grada Metkovića na čelu sa mr. Stipom Gabrićem.

 Poljoprivreda

Blokada prijelaza Doljani
Doljani, 22.2.2005. - Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH danas je organizirao najavljenu blokadu državnog graničnog prijelaza Doljani kod Metkovića, pa je policija u Metkoviću promet preusmjerivala na granični prijelaz Gabela polje što je izazvalo dosta poteškoća u prometu.

 Vrijeme

Zima se vratila

Metković, 20.2.2005. - Nakon nekoliko lijepih dana jutros je u Metkoviću počeo padati gust ali mokar snijeg koji je vremenom prešao u kišu. Satelitske slike naoblake prikazuju da nam ona stiže iz Sredozemlja preko Apeninskog poluotoka i Jadranskoga pa ćemo danas, vjerojatno, umjesto snijega imati kišu.

 

 Poljoprivreda

Župan Šprlje obišao oštećene plastenike

Metković, 20.2.2005. - Dubrovačko-neretvanski župan, Ivan Šprlje, jučer je zajedno sa svojim suradnicima obišao u snježnom nevremenu oštećene i uništene plastenike na području Metkovića gdje se realne štete procjenjuju na 1,5 milijun kuna. U razgovoru s predstavnicima Udruge plasteničke proizvodnje doline Neretve, župan je ustvrdio kako je iskazana šteta daleko veća jer se dovodi u pitanje daljnja proizvodnja koja se neće moći obaviti.

 Kultura

Rađaj, Jelena

Metković, 19.2.2005. - Sinoć je u Osnovnoj školi Stjepana Radića predstavljena knjiga pjesama "Rađaj, Jelena" sinjsko-kninskog pjesnika Ante Nadomira Tadića Šutre. Šutra je široj javnosti poznat od ranih devedesetih prošloga stoljeća, ne sam kao pjesnik, nego i kao recitator koji vrlo rado svoje pjesme kazuje na javnim skupovima, naročito onima koji su vezani uz obilježavanje događaja iz bogate hrvatske povijesti.

 Zdravstvo

Predavanje o palijativnoj skrbi

Metković, 18.2.2005. - U Domu zdravlja održano je treće predavanje od dvadeset jednoga predviđenog za ovu godinu u sklopu trajne edukacije medicinskih sestara. O palijativnoj skrbi govorila je dr. med. Dubravka Smajić, specijalist anesteziologije.

 Kultura

Hrvatska glazbena scene mladih

Metković, 17.2.2005. - U sklopu ciklusa koncerata Hrvatske glazbene scene mladih u metkovskom GKS-u nastupili su Adam Vidović (violončelo) i Pavao Mašić (klavir) izvodeći djela J.S.Bacha, L. van Beethovena, K.M. von Webera i A. Klobučara. Unatoč hladnu vremenu koncert je pratilo stotinjak, mahom mlađih slušatelja.

 

 Gradske vijesti

Opljačkana kladionica

Metković, 17.2.2005. - Jučer je u Metkoviću u 15:25 opljačkana sportska kladionica "Super sport" u ulici Kralja Zvonimira 2. Iz PU dubrovačko-neretvanske saznali smo da se radi o mlađoj osobi koja je navukavši crnu vunenu kapu preko očiju nožem zaprijetila djelatnici kladionice zatraživši da joj preda utržak. Kada mu je djelatnica predala 3000 kuna pljačkaš se izgubio u središtu grada. U interesu istrage, za sad su nam dostupni samo ovi službeni detalji.

 

 Gradske vijesti

Sanacija šteta na stablima

Metković, 17.2.2005. - Djelatnici Upravnog odjela za gospodarstvo grada Metkovića uz pomoć metkovskih vatrogasaca i HEP-ove košare pokušavaju sanirati štete koje je nedavni visok snijeg počinio na stablima po gradu. Naročito su stradala stogodišnja stabla u parku koja predstavljaju opasnost za prolaznike i parkirane automobile. Za sada samo se pile oštećene grane, no po svoj prilici gradskom parku predstoji temeljita obnova.

 

 Promet

Alkometar

Metković, 14.2.2005. - Vrijeme je korizme kada su se mnogi odrekli nečega, najčešće cigareta i alkohola. Ako niste među njima, testirajte kada nakon pića najranije smijete sjesti za upravljač automobila. Rezultati su orijentacijski, a točne ćete saznati ako budete trebali "puhati".

 

 Kultura

Vuk i kozlići

Metković, 11.2.2005. - Splitsko kazalište "Licem u lice" već je stari znanac metkovske djece. Ratko Glavina i Vedrana Petric ovaj put su vuka i kozliće predstavili vrtićanima iz dva metkovska vrtića te onima iz Vida i Pruda. Predstava, rađena po klasičnu predlošku bajke braće Grimm, oduševila je mališane, od kojih nekima ovo možda prvi susret sa živom glumom.

 Tradicija

Objavljena Markova oporuka

Metković, 8.2.2005. - Unatoč izuzetno hladnu vremenu večeras se na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću okupilo oko dvije tisuće pučana kako bi ispratilo Marka Krnjevala do krematorija na Maloj rivi. Okupljenima je pročitana oporuka u kojoj Marko svakome ostavlja ponešto, već prema zaslugama tijekom prošle godine. Paljenjem Marka i vatrometom okončane su Pokladne ludorije u gradu. Sutra se posipamo pepelom.

 

 Tradicija

Piratima prva nagrada

Metković, 8.2.2005. - Svake godine na Završne poklade svi razredi metkovske Gimnazije kolektivno se maškaraju i u povorci prođu gradom. Tako se i ove godine 12 razreda sa razrednicima natjecalo za najbolju masku, a pobjednici su maturanti IV. b razreda sa profesoricom Jagodom Krešić. Najveći su im konkurenti bili učenici I. b sa razrednicom Josipom Antunović koji su nastupili kao Snjeguljica i trideset jedan patuljak. Pobjednicima je pripala nagrada od 1000 kn za ekskurziju koju im je u ime Gradskog pokladnog društva dodijelio Mario Ketini.

 Vrijeme

I dalje jako hladno

Metković, 8.2.2005. - Jutros je u Metkoviću u 7 sati službeno izmjereno -5 oC i 11 cm snijega. U pojedinim dijelovima grada zabilježene su i niže temperature, dok snijega na Predolcu i Šibanici još uvijek ima trideset i više centimetara. Sada je već sigurno da će uz snijeg ovako trajno niske temperature napraviti značajnu štetu na nasadima mandarina i poremetiti planiranu proljetnu proizvodnju ranog voća i povrća u dolini Neretve.

 

 Tradicija

Velike poklade

Donjoneretvanski Bormio, 6.2.2005. - Imperatus Markus Krnjevalus danas je u pratnji visokih dužnosnika Metkovskoga suda za lokane psine i maškaranoga puka provezen Metkovićem da još jednom vidi što je sve naopako napravio u našemu gradu tijekom prošle godine. Evo što smo zabilježili:

 

 Poljoprivreda

Elementarna nepogoda još nije proglašena

Metković, 4.2.2005. - Održan je još jedan sastanak između Kriznog stožera poljoprivrednika postradalih od snijega i mraza i Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Poljoprivrednici su izrazili nezadovoljstvo što još nije proglašena elementarna nepogoda čime se prolongira rok za isplatu šteta iz sredstava državnog proračuna. Povjerenstvo ih je informiralo da se s proglašenjem kasni jer neke neretvanske općine i gradovi još nisu dostavile izvještaje o štetama na poljoprivrednim nasadima i plastenicima. Rečeno je da županija ima u proračunu izdvojeno oko 200.000 kn za interventnu namjenu, no za oko 550 metkovskih poljoprivrednika koji su prijavili štetu to ne predstavlja sredstva kojima bi bar djelomično sanirali štetu i organizirali proljetnu proizvodnju. Zaključeno je da prednost u ovom trenutku imaju vlasnici plastenika, a da će se štete na nekim kulturama moći procijeniti tek za koji mjesec kad krene vegetacija. U ponedjeljak bi u Metković trebao doći i župan Šprlje koji će u razgovoru sa predstavnicima poljoprivrednika pokušati pronaći adekvatno rješenje.

 

 Šport

Bliski susret

Metković, 3.2.2005. - Tijekom proteklih zimskih praznika nekoliko malih skijaša iz Metkovića imalo je na Kranjskoj Gori bliski susret s hrvatskom skijaškom reprezentativkom Nikom Fleiss koja je tamo bila na pripremama. S obzirom na klimatske promjene Metković bi mogao postati zimski centar, pa ovo poznanstvo možda motivira kojega ovih malih skijaša da krene Nikinim stazama.

 

 Kultura

Izložba Stipe Sikirice u GKS-u

Metković, 2.2.2005. - U Galeriji GKS-a večeras je u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković otvorena izložba akademskog kipara Stipe Sikirice na kojoj je izloženo dvadesetak portreta u bronci i terakoti sa elementima boje i stakla. Radi se o portretima poznatih osoba od Miroslava Krleže i Dragutina Tadijanovića do Franje Tuđmana i Fabijana Šovagovića. Izložba će biti otvorena do 28. veljače.

 

 Narona

Nova statua iz Narone

Metković, 1.2.2005. - Tijekom zaštitnih radova na lokalitetu Narona u Vidu prije nekoliko dana otkrivena je i sedamnaesta statua u vrlo očuvanu stanju. Koji metar od nje pronađeno je postolje sa natpisom IMPERATUS MARCUS KRNJEVALUS, pa se pretpostavljalo da je pripadalo nađenoj statui. Stručnjaci Arheološkoga muzeja u Splitu obavili su preliminarna istraživanja nakon kojih su izjavili da statua i postolje ne pripadaju jedno drugom, već da se vjerojatno radi o STIPIUSU GABRICIUSU IAMBIUSU. Statua je izložena na Trgu kralja Tomislava pa je građani mogu pogledati do utorka nakon čega će biti prebačena u Split na restauraciju.

 

 Poljoprivreda

Prijava šteta na poljoprivrednim kulturama

Metković, 1.2.2005. - Danas je održan sastanak poljoprivrednih proizvođača iz Metkovića sa gradonačelnikom Stipom Gabrićem i članovima Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Poljoprivrednici su osnovali Krizni stožer kako bi se bolje organizirali i prenosili informacije o proceduri koju treba proći da bi se ostvarilo pravo na nadoknadu iz sredstava državnog proračuna. Gradonačelnik Gabrić im je rekao da su članovi Povjerenstva već obradili većinu prijavljenih šteta, a da oni koji ih još nisu prijavili to učine u najkraćem roku, jer će na osnovu tih prijava dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje proglasiti elementarnu nepogodu za područje doline Neretve. Povjerenstvo će uzimati u obzir samo štete nastale na području Metkovića bez obzira na prebivalište vlasnika zemljišta. Poljoprivrednike je najviše zanimalo vrijeme za koje mogu dobiti naknadu, jer u poljoprivredi nema čekanja, pa je moguće da propadne planirani proljetni urod. Među oštećenima najviše je bilo vlasnika plastenika, ali i onih koji imaju vanjsku proizvodnju.

 

 Vrijeme

Palo ukupno 71 cm snijega

Metković, 1.2.2005. - Prema službenom izviješću g. Dragana Tolića, motritelja klimatološke postaje Državnog Hidrometeorološkog zavoda u Metkoviću, na području grada proteklih dana palo je ukupno 71 cm snijega, s tim da je najveća izmjerena trenutna visina bila 40 cm. Tako veliku količinu snijega teško je ukloniti sa javnih površina iako i danas djelatnici komunalnog poduzeća to rade raspoloživom mehanizacijom, ali ih parkirani automobili često sprječavaju da to kvalitetno učine. Nekoliko centimetara jutrošnjeg snijega nije stvorilo veće probleme jer se je topio, ali bi problema moglo biti noćas kada se zaledi. Stoga su metkovske osnovne i srednje škole odlučile obavijestiti učenike da sutra ne dolaze na nastavu kako bi ih se sačuvalo od stradanja na poledici.

 

 Vrijeme

Mosuri

Metković, 1.2.2005. - Ledenice, lokalno mosuri, nisu viđeni u Metkoviću od velike zime u siječnju 1985. Ove na našoj snimci zaista su velike, neke preko dva metra, ali predstavljaju opasnost za prolaznike. Ako morate prolaziti pješke ulicom Stjepana Radića idite uz županijsku zgradu.

 

 Internet

Rekord u siječnju

Metković, 1.2.2005. - Dok u Metkoviću ponovno pada snijeg evo malo statistike. U siječnju je na našim stranicama zabilježeno 11.529 posjeta, što je do sada najviše ako se isključi rujan 2004. kada je zbog lokanih izbora zabilježeno 16.077 posjeta. Pekmina pjesma "Metkoviću moj lipi" u interpretaciji Tomislava Zubčića "skinuta" je 69 puta (plus 51 u prosincu 2004.), a rad fra Domagoja Volarevića o metkovskom liturgijskom pučkom pjevanju privukao je 136 posjetitelja. Što se tiče 2004. također je postignut rekord – ukupno 102.204 posjeta.

 

 

Vijesti iz 2. 2005.
ukupno 26

Tražite u vijestima

 

Kalendar

2020

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2019

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2018

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2017

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2016

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2015

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2014

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2013

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2012

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2011

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2010

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2009

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2008

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2007

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2006

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2005

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2004

 12   11   10   09   08   07   06   05   04   03   02   01 


2003

 12   11   10   09   08   07   05   04   03   02   01